Bali Kintamani

11.04.2020

Len zopár námorných míľ od ostrova Jáva, obklopený koralovými útesmi, sa rozprestiera klenot Indonézie - ostrov Bali. Ako centrum hinduizmu je Bali preslávenou turistickou destináciou, s exotickými plážami a kultúrou, bohatou na prejavy tanečných, sochárskych, maliarskych a hudobných variácií a tradíciami kožiarskeho a kovotepeckého umenia. Oblasť severovýchodu ostrova, v okolí sopečného krátra sopky Gunung Batur, zahŕňajúc dediny Penelokan, Toya Bungkah, Batur, Kedisan, Abung, Songan a Kinatamani, je zovšeobecňujúco nazývaná ako Kintamani.

Na Bali je zakázané používanie pesticídov a vďaka tomu je akékoľvek hnojenie 100% organickej povahy. Káva Bali Kintamani je výsledkom použitia polomokrej metódy spracovania, ktorá umožňuje zvýraznenie dominantných charakteristík kávy a výnimočnosti jej pôvodnosti, ktorá je typická skôr pre ostrovy Sumatra a Sulawesi. Káva Kintamani je prvou indonézskou kávou, ktorá získala chránené označenie geografického pôvodu. 

Pôvod:

Kávy odrody Arabica sa v regióne Kintamani pestujú v tieni pomarančovníkov a mandarínkovníkov v nadmorských výškach medzi 1300 a 1700 m.n.m. Oblasť pestovania sa vyznačuje vysokou nadmorskou výškou náhornej plošiny, ohraničenej sopkami Batukaru a Agung, pričom spôsob pestovania predstavuje svetovo preslávený tradičný kolektívny systém farmárčenia, nazývaný Subak Abian. Popri hospodárskom význame má svoj nesporný religiózny rozmer. Je založený na hinduistickej predstave "Tri Hata Karana", označujúcej tri dôvody šťastného života. Vyjadruje vzťah jednotlivca k božstvám, k ostatným členom komunity a v neposlednom rade voči životnému prostrediu.


Charakteristika:

Varieta odrody Arabica: Kartika

Nadmorská výška pestovania: 1.300-1.700 m.n.m.

Metóda spracovania: mokrá

Stupeň praženia: Medium

Chuťový profil: Káva s vysokým telom a vysokou aciditou. Vyznačuje sa sladkou chuťou s náznakmi tmavej čokolády a ovocnou, citrusovou dochuťou.