Ijen Raung

11.04.2020

Prírodnému rázu východnej Jávy dominuje niekoľko vysokých, pôsobivých sopečných pohorí. Jedným z najznámejších vôbec je sopečný masív Ijen, ktorý spoločne so sopkami Raung, Merapi, Suket a Rante ponúka mimoriadne malebnú panorámu tejto časti Indonézie. Ijen je optimálnym miestom pre zastávku cestovateľov, presúvajúcich sa východnou časťou Jávy smerom k ostrovu Bali.

Kávy oblasti Ijen Raung zdieľajú isté základné charakteristiky najlepších káv zo Sumatry a Sulawesi, sú však ľahšie, čírejšie a tiež v šálke pôsobia svetlejším dojmom. V najlepšej podobe dokážu byť ohromujúco sladké, príjemne aromatické a zároveň veľmi svieže s tónmi orechov, korenín a vanilky. Vyvážená káva Ijen Raung je skutočným kulinárskym klenotom: vyvážená svojou aciditou, zároveň však pôsobiaca ľahko, energická svojou výraznou chuťou a komplexnosťou chuťových dojmov. 

Pôvod:

Plantáže, osobitne kávovníkové, dlhodobo dominujú rázu krajiny, využívajúc úrodnosť sopečnej pôdy a v optimálnych nadmorských výškach náhornej plošiny dotvárajú pomerne rozmanitý ekosystém bujnej vegetácie tropickej flóry a tropických lesov. Holanďania začali pestovať prvé kávovníky odrody Arabica v tejto oblasti už začiatkom 18. storočia a skôr než epidémia plesní zničila takmer celú pestovateľskú oblasť, Jáva bola najväčším svetovým producentom kávy. Hoci v neskoršom období bola produkcia nahradená odolnejšou odrodou typu Robusta, s podporou indonézskej vlády zaznamenala Arabica postupný návrat, a to aj na tradičných plantážach, kedysi založených Holanďanmi. V mnohých prípadoch sa ešte dokonca využívajú pôvodné stroje, ktoré na prelome storočí využívali Holanďania a ktoré dávajú akési muzeálne čaro žijúcemu skanzenu reálnej produkcie.


Charakteristika:

Varieta odrody Arabica: USDA 762

Nadmorská výška pestovania: 1200-1400 m.n.m.

Metóda spracovania: prirodzená (suchá)

Stupeň praženia: Medium

Chuťový profil: Káva má vysokú aciditu a stredné telo. Výrazná sladká a korenistá chuť s tónmi orechov, vanilky a náznaku ovocia (melón). Vôňa má čokoládovejšiu charakteristiku a náznak trstinového cukru.