Toraja Sapan
Centrálne pohoria západnej časti ostrova Sulawesi boli už od nepamäti osídlené pôvodným obyvateľstvom etnickej skupiny Toraja. Toto pôvodné sídelné územie je tak významným historickým miestom pôvodnej kultúry, autentických prejavov rituálov, tradícií a tradičných pohrebísk, vytesaných do skalných masívov. Výnimočným architektonickým prvkom sú preslávené tradičné drevené domy so štítovou strechou a farebnou drevorezbou, známe ako Tongkonan, dominujúce okolitej prírodnej scenérii. Bohaté kultúrne tradície sa v najsevernejšej časti tejto oblasti (Sapan) premietajú aj do tradičného spôsobu pestovania kávy.
Káva Toraja Sapan je dnes, tak ako už po stáročia výlučne organickou kávou. Pestovanie a zber tak spĺňajú všetky ekologické štandardy. Vyznávači tejto kávy ju oceňujú pre jej nízku aciditu, umožňujúcu plné rozvinutie celkovej lahodnosti tónov zrelých bobuľových plodov, ľahkej vanilkovej sladkosti, s jemným náznakom korenistosti v dochuti kávového zážitku.
Pôvod:
Káva, pochádzajúca z oblasti pohoria Sasean, pestovaná v nadmorských výškach 1.400 - 2.100 m.n.m. dostala pomenovanie Toraja Sapan. Káva je pre ďalšie spracovanie zberaná výlučne ručne a zhromažďovaná buď priamo od malých farmárov alebo z pravidelného týždenného trhu pestovateľov kávy v malej dedinke s názvom Sapan. Na malých kávových farmách sa pestujú tiež ďalšie plodiny, ako kakao, maracuja, tamarillo a banány. Káva z oblasti Sapan je veľmi populárna, avšak ročný rozsah jej produkcie je mimoriadne limitovaný.
Charakteristika:
Varieta odrody Arabica: Lini S795
Nadmorská výška pestovania: 1.400 - 2.100 m.n.m.
Metóda spracovania: polomokrá, špecifická metóda "wet-hulled"
Stupeň praženia: Medium
Chuťový profil: Vysoké, plné telo a nízka acidita vytvára dokonalú súhru a snúbi sa s tónmi zrelých bobuľových plodov a ľahkou, lahodnou vanilkovou sladkosťou.